Page 15 - Falcken Nr. 1 - 2015
P. 15
Komponisten Jacob Gurevitsch blev en hel dag kørt rundt i Aalborg i bårerummet af en ambulance for at sætte sig ind i den situation, hans musiktæppe skal bruges i. Firmaet Sound Focus står for teknikken.
I en halv snes ambulancer er der ka- mera, så lægen – når det er relevant - kan se patienten an og dermed bedre afgøre næste skridt.
- Og det er redderen, der tænder og slukker kameraet, så der er ikke tale om, at nogen bliver ”kigget over skulde- ren”, fastslår ambulancechefen.
Også børn
Udstyret, som foreløbig er i en halv snes ambulancer, er nu også udstrakt til bør- neafdelingen. Så kan en specialist ek- sempelvis se børn med feberkramper an og afgøre, om familien kan slå koldt vand i blodet, eller om junior skal tjek- kes ind på sygehuset.
- Der er også et aspekt, der hedder patienter med luftvejsproblemer. Red- derne er så dygtige til at klare de situa- tioner, at patienterne ofte er i markant bedring, når de kommer til sygehuset. Men med kameraet kan lægerne se patienten, mens denne endnu er i skidt forfatning og dermed måske bedre blive klog på, hvad tilstanden er, lyder det fra Kjeld Brogaard.
gælder for eksempel hjertepatienter, pa- tienter med hjerneblødning og fødende kvinder.
De gode erfaringer gjorde, at regionen faktisk indskrev ønsket om musikudstyr i ambulancerne i det nyligt afholdte ud- bud, som Falck vandt. Så om et halvt års tid vil udstyret være i 25 nordjyske ambulancer, og på længere sigt udbre- des det til alle ambulancer i regionen.
Video i bårerummet
Et andet innovativt tiltag, som er blevet testet af i de nordjyske ambulancer, er video. Ikke muligheden for at se Hol- lywood-film, men for at overføre levende billeder af en patient til en specialist på et sygehus.
- Det gælder eksempelvis patienter, hvor der er mistanke om blodprop i hjer- nen. Her kan den vagthavende neuro- log, via sin minitablet i lommen, både se patienten og kommunikere med denne via redderen. At der således også er en visuel kontakt, giver lægen en helt anden og bedre platform for at vurdere, hvor galt det er fat med patienten.
- Lidt forenklet sagt, så skal vi bruge lægens hoved, ikke hans eller hendes hænder. Så kan vi udnytte lægens kom- petencer uden at trække vedkommende ud af sygehuset, så bliver ressourcerne anvendt bedre. Det gælder i høj grad også, hvis videokonferencen kan give en hurtig og skarp visitering – det er
absolut ikke ligegyldigt, om man eksem- pelvis skal sætte kursen mod Thisted eller Aalborg. Hurtig adgang til den rette behandling er en stor fordel for alle par- ter, konstaterer Kjeld Brogaard.
Stor sikkerhed
I starten af forsøget, som sjællandske Viewcare leverer teknik til, havde red- derne en tablet, som de ”filmede” med. Det betød, at de også kunne tage den med ind i en patients soveværelse og overføre ”live” billeder af patientens til- stand.
Men den løsning viste sig at være for sårbar, så man gik over til et fast monte- ret kamera, rettet mod båren.
Kameraet er forbundet til en boks med hele fire simkort – der vil altid være mindst én teleoperatør, der har dæk- ning i et givet område, så ”forsynings- sikkerheden” er meget høj med denne løsning.
”I gode hænder” lyder Region Nordjyllands slogan, og det er patienterne i absolut i de nordjyske ambulancer.
med Falcken i region nord • 15


































































































   13   14   15   16   17