Page 14 - Falcken Nr. 1 - 2015
P. 14
musiK oG ViDeo i ambulanCen HjÆlper norDjysKe patienter
Falck og Region Nordjylland satser på innovation på det præhospitale område
Mange er meget forståeligt hundeangst, når de bliver hentet akut af en ambu- lance på grund af tilskadekomst eller sygdom.
Hvis man er ved bevidsthed, så kred- ser tankerne måske om basal overle- velse, men ellers om helbred, fremtid, familie, job med videre.
Tiden i bårerummet bliver ikke mere behagelig af alle de lyde, der omgiver en: Smækkende døre, udrykningshorn, motorstøj, apparater, dækstøj etc.
- Støj er med til at stresse kroppen, fastslår Kjeld Brogaard, ambulancechef i Falck Region Nord.
- Vi kender det fra os selv, at vi skruer ned for musik, vi ikke bryder os om, el- ler flytter os væk fra ubehagelig larm. Omvendt er det ikke tilfældigt, når land- manden har musik i stalden med malke- køer, eller at Bilka har blød musik i højt- talerne, selv om vi måske kun ubevidst lægger mærke til det, påpeger han.
Forsøg i to biler
Sammen med overlæge Per Thorgaard (bl.a. tidligere leder af børnetransport- ordningen og nuværende kvalitetschef
i regionen) fik ambulancechefen derfor en ide: Hvorfor ikke flytte de musikmil- jøer, som man faktisk allerede benytter på nogle operations- og opvågningsaf- snit på sygehuset, ud i ambulancerne?
Og typisk for den hittepåsomhed og vilje til udvikling, som præger både am- bulanceoperatør og region, så blev det ikke ved tanken: Som et forsøg blev am- bulancer i Fjerritslev og Hurup udstyret med musik, og i en halv snes måneder undersøgte man, hvordan patienterne tog imod tiltaget.
Blød klinisk musik
Undersøgelsen, som blev foretaget af folk fra sygehuset og universitet i Aal- borg samt en specialist fra Harvard uni- versitetet i USA, godtgjorde, at knap tre ud af fire af de adspurgte 152 patienter foretrak musik i stedet for ingen musik. Det motiverede initiativtagerne til at gå videre med projektet.
Det er naturligvis hverken Birthe Kjær, Händels Messias eller Iron Maiden, der bliver spillet.
- Der er tale om blød, klinisk musik – et lydtæppe, som blidt indhyller patien-
ten, siger Kjeld Brogaard om musikken, som er specialkomponeret af komponi- sten Jacob Gurevitsch.
Lydboble
Lydsystemet er fra firmaet Sound Focus og omfatter små retningsbestemte højt- talere, som skaber en ”lydboble” om- kring patienten, uden at redderen i bå- rerummet hører så meget til musikken.
- Samtidig har vi gået bilerne igennem fra A til Z for at minimere støj fra eksem- pelvis affjedring, udstyr der rasler under kørsel og så videre. Afstandene til syge- husene er blevet længere, og hvis man skal transporteres måske 70 kilometer, så er lyden absolut en væsentlig faktor, fortæller Kjeld Brogaard.
Det virker
Oplevelsen er klart, at musikken og det lavere støjniveau rent faktisk FÅR patienten til at slappe mere af, hvilket afspejler sig positivt i værdierne for puls og blodtryk. Og det er ikke uvæsentligt, betoner overlæge Per Thorgaard:
- I mange situationer kan det være livsvigtigt, at patienterne slapper af - det
14 • med Falcken i region nord


































































































   12   13   14   15   16