Page 4 - Falcken Nr. 2 - 2015
P. 4
don allan
Fra HiMMerland
Allan Søgaard Larsen har styret Falck gennem omskiftelige ejerforhold og ind i en næsten ufat- telig international ekspansion. Læs om landmandssønnen fra Farsø, der blev akademiker. Om topchefen, de kalder ”Don Allan” i Sydamerika og modtager som en rockstjerne i Asien. Og om en både barsk og empatisk mand, der læser digte og roder med gamle traktorer
Det lå absolut ikke i kortene, at Allan Sø- gaard Larsen skulle ende som topchef i en af Danmarks største virksomheder.
Familien drev et husmandssted i Farsø i det nordlige Jylland, og der var ikke me- get at rutte med, lige som der ikke var nogen akademiske traditioner.
Men på skolen i Strandby så lærer John Rasmussen potentialet i Allan, og han overbeviste forældrene om, at søn- nen burde gå gymnasievejen.
På gymnasiet var der atter et par rolle- modeller blandt lærerne, som åbnede lit- teraturens og sprogets verden yderligere for den unge landmandssøn.
Efter et udvekslingsophold i Canada ind- skrev Allan Søgaard Larsen sig i 1975 på universitetet i Aarhus som cand.mag.- studerende.
- Det er måske for meget at sige, at jeg var tabt for omverdenen i de seks år på
universitetet. Men det var meget akade- misk; meget abstrakte emner, som man fordybede sig i, husker Allan Søgaard, som havde fokus på nordisk sprog, lit- teratur og engelsk.
I universitetspapirerne stod der, at han havde potentiale til at gå forskervejen. Men der var stor ledighed blandt akade- mikere i starten af firserne, så den unge mand fra Farsø fik et job som underviser på teknisk skole i Randers.
Der – blandt murere, tømrere, sned- kere etc. – gik det op for ham, at han trivedes utrolig godt i krydsfeltet mellem det praktiske og det teoretiske.
- Jeg kom fra en verden med traktorer, maskiner og dyr og er selv praktisk an- lagt. Samtidig havde jeg fået indblik i det abstrakte og i, hvordan verden hænger sammen. Jeg tror, jeg siden har haft en god evne til at favne og kombinere de to sider, mener han.
Det var der også brug for hos Aarhus Sporveje, hvor Allan Søgaard var perso- nalekonsulent og siden personalechef fra 1984 til 1990. Selv om han boksede med nogle barske medarbejderrepræ- sentanter, så aftvang det respekt, at han ikke var den typiske kontornusser med bløde hænder.
Barsk start i Falck
Allan Søgaard Larsen kom, som jubilæ- umsdatoen antyder, til Falck den 1. maj 1990 – ansat som personalechef i re- gion nord og vest. Selv om han vidste,
at Falck havde problemer (det var faktisk det, der pirrede ham og fik ham til at søge Falck uopfordret), så var han mål- løs over tingenes tilstand.
- Der var ikke styr på tingene ledelses- mæssigt. Et eksempel: Ifølge det løn- budget, jeg fik, skulle der være fratrådt 30 mand primært på grund af tabt brand- kontrakt i Aarhus. Men når jeg tjekkede listen, kunne jeg se, at det ikke var sket – faktisk var der ansat 40 mand. Det hele var nærmest ikke-ledet, husker Al- lan Søgaard Larsen.
- Mange af lederne var ansat, fordi de havde udvist en dyb dyb loyalitet over for familien Falck. Men nu havde familien solgt, og der skulle gribes ind, hvis virk- somheden ikke skulle gå fallit. Loyalitet er et stærkt og godt træk, men det er ikke nødvendigvis nok til at være en dyg- tig leder, konstaterer han.
Sammen med direktør Ole P. Kristen- sen iværksatte han en gennemgribende oprydning, der blandt andet indebar ned- læggelse af 200 stillinger (både blandt ledere og reddere) inden for det første år.
- Det var det værste, jeg har prøvet i mit arbejdsliv. At skulle afskedige så mange, vel vidende, at hele miseren jo ikke var deres skyld. At sidde over for folk, der havde tjent korpset i årtier, og se reak- tionen, når man rev hele deres identitet som Falckfolk væk fra dem – det var al- deles forfærdeligt.
- De var ofre for uansvarlig ledelse på øverste niveau, og det har været min le- destjerne lige siden, at det ikke måtte ske igen. Der er sikkert nogen, der sy-
25 års jubilæum d. 1. maj:
4 • FalCken
59-årige Allan Søgaard Larsen bor privat i en lejlighed på Østerbro i København sammen med hustruen Mette Toft Christensen. Sønnen Lars på 29 år studerer MBA i London, mens Anders på 26 pt. er bosat i Canada.