Page 23 - Falcken Nr. 2 - 2015
P. 23

deservice efter det voldsomme skybrud i Nordjylland i oktober 2014.
Løsørecenter
Jane kører
”asYlbussen”
30-årig redder er en af de chauffører, som dagligt fragter sønderjyske asylsøgere til og fra læge og sygehus
Noget af det, Falck Skadeservice arbej- der hen imod, er at kunne klare alle eller næsten alle led i skadeservice-proces- sen selv, så kunder kun skal henvende sig ét sted.
Derfor er der blandt andet planer om at etablere et såkaldt løsørecenter i Re- gion Syd. Altså et center, hvor effekter kan registreres, rengøres, repareres el- ler opbevares efter røg- eller vandska- der.
Det kræver noget ekspertise, for det er – som Bjarne Christensen formulerer det – ikke lige meget, om han håndterer en plakat fra Ikea eller Mona Lisa.
Kamp mod graffiti
Et andet nyt tiltag er ”graffiti-køretøjer”, som Dalum og Aalborg er blandt de før- ste til at modtage.
Varevognen, der er opbygget på Cen- tralværkstedet i Kolding, rummer en kæmpe hedvandsrenser fra Nilfisk Alto, så der kan højtryksrenses meget effek- tivt med varmt vand. Det kan blandt an- dre en kunde som Danske Bank samt diverse boligforeninger og kommuner, som døjer med graffiti, glæde sig over.
- Vi har været på kursus for at lære om kemikalier og teknikker mod graffiti, så vi ikke ødelægger facader etc. i pro- cessen, fortæller fugttekniker Benjamin Illum med et smil.
Enheden kan også bruges til meget andet, blandt andet industrirens (her er Lego blandt kunderne) og i forbindelse med de nye BoligRedning abonnemen- ter (eksempelvis rens af tagrender, alge- behandling med videre).
De sønderjyske asylcentre har siden sensommeren sidste år været blandt kunderne for Falck Assistance.
Den 30-årige Toftlund-redder Jane Andersen styrer ofte ”asylbussen”, der bringer asylansøgere fra Sommersted, Toftlund, Løgumkloster, Uge, Bolderslev, Sønderborg og Nordborg til og fra læge, tandlæge, sygehus og psykolog.
Få af dem kan tale engelsk
- Jeg bliver drillet af kollegerne med, at jeg nok burde på arabisk sprogkursus. Det er nemlig en noget speciel opgave, fordi ganske få af asylansøgerne kan tale engelsk, fortæller Jane Andersen.
Liftbussen, der har fast base på sta- tionen i Toftlund, fragter dagligt mellem 10 og 15 asylsøgere rundt i det søn- derjyske. Med på turene er også helt ”almindelige” Falck-abonnenter, hvilket endnu ikke har givet problemer men dog godt kan resultere i for redderne uvante situationer.
- Mange flygtninge er vokset op i kultu- rer, hvor de lærer at hjælpe deres ældre medborgere. Derfor er de nogle gange nærmest over-hjælpsomme, når de for eksempel vil assistere en ældre kvinde op i bussen. Dér plejer jeg at tage over, for det er måske ikke alle fru Hansen’er,
som bryder sig om dén hjælp, lyder det fra Jane Andersen.
Liftbus
– nu også med barnestole
Hun er selv mor til syvårige Marcus og ved, hvor vigtigt det er at sikre børn or- dentligt i bilerne. Derfor tog hun initiativ til – via Falcks centralværksted i Kolding – at få bestilt nogle barnestole hjem til bussen. Stolene opbevares på centrene – og på behandlingsstederne, når disse besøges.
- Stolen sættes simpelthen af ved lægen eller sygehuset sammen med pa- tienten. Asylsøgerne er begyndt at ac- ceptere og vænne sig til, at bilen ikke kører, inden både børn og de voksne har sele på, forklarer Jane Andersen, som også har bestilt børnebøger hjem til at underholde børn på køreturene.
”Kender du Odense?”
Hun kan godt lide arbejdet. Men dét med sprogbarrieren kan også trække tænder ud på en lang arbejdsdag:
- At køre 7,5 timer med folk uden at kunne tale med dem er lidt hårdt i læng- den. Nogle ganske få kan engelsk. De, som har fået opholdstilladelse, kan for eksempel finde på at spørge mig, om jeg kender Odense eller Aarhus – eller hvor de nu har fået at vide, at de får adresse fremover, fortæller Jane Andersen.
God opgave for Falck
Stationsleder for Falck Assistance Syd- vestjylland, Jan Larsen, er glad for opga- ven med at udføre p-vognskørsel for de sønderjyske asylcentre.
- Det er en opgave, der passer rigtig godt ind i vores arbejde i øvrigt, og vi får ros for vores måde at organisere det her på, siger han.
- Men det er klart, at det er en udfor- drende opgave for den enkelte chauffør, netop på grund af sproget, tilføjer Jan Larsen.
Der er plads til syv siddende passagerer i liftbussen fra Falck i Toftlund. Jane An- dersen har her to asylansøgere med i ”asylbussen”, normalt er der mellem fire og syv med i køretøjet.
med FalCken i region syddanmark • 23


































































































   21   22   23   24   25